Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Ιερές και Άγιες αυθαιρεσίες





Στον δρόμο από την Σταλίδα στον Μοχό, οι φόρμες, οι γραμμές, το χρώμα και η υφή - κυρίαρχα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του τοπίου - συνθέτουν την αισθητική αρμονία.
Η άγρια χλωριδική σύνθεση με την αγριελιά την άγρια χαρουπιά τον σκίνο το κατσοπρίνι τον ασπάλαθο την μαυραγκαθιά και τα άλλα αυτοφυή, ευωδιάζουν τον αέρα και ακτινογραφούν την ληστρική ιστορική διαδρομή και εξέλιξη της Κρητικής γης.
Πανοραματικό το θέαμα προς το Κρητικό πέλαγος.
Όλα μαζί δημιουργούν συναίσθημα υψηλής αισθητικής και οικολογικής ευαισθησίας στον κάθε περαστικό (ντόπιο ή ξένο). Είτε το θέλει είτε δεν το θέλει.
Ανήθικο (αισθητικό – οικολογικό – τοπιακό – αρχιτεκτονικό) έγκλημα η άγρια πληγή που ξεκοιλιάζει την οριογραμμή του ορίζοντα τούτου του τοπίου.
Στην πρόσοψη ο τεράστιος ναός από ατόφιο τσιμέντο, (μέσα στο τοπίο της πέτρας - μπορεί να είναι στο σχέδιο η επένδυση με πέτρα), μοιάζει με φρούριο. Για να γεννά και να διεγείρει θρησκευτικά συναισθήματα αγνών και ανυποψίαστων πιστών, και να κουκουλώνει τα παράπλευρα τσιμεντένια υπόστεγα που μοιάζουν με πολεμικά καταφύγια, και τον πολυτελούς εμφάνισης Κυκλαδίτικου τύπου Πύργο (με υψωμένη για να ανεμίζει την Ελληνική σημαία) που μοιάζει τουριστικό θέρετρο, αλλά είναι όλα μαζί περιβαλλοντικό φέρετρο του φυσικού τοπίου και της φυσικής ομορφιάς.
Πρόκληση για την κοινή λογική και το δημόσιο αίσθημα.
Ερώτημα για τους αρμόδιους … για τους ταγούς της εξουσίας του τόπου … για τις υπηρεσίες .. της περιφέρειας, για τις υπηρεσίες .. της αυτοδιοίκησης μα και για την τοπική κοινωνία.
«Ποιος – πότε – πως – γιατί – με ποιο δικαίωμα – με ποιους νόμους – με ποιες άδειες» άφησε να εκτελεστεί αυτό το έγκλημα ; ; ; ;
Ποιος πλήρωσε τόσα λεφτά, σήμερα που ο απλός πολίτης σφίγγει ολοένα και περισσότερο το ζωνάρι της φτώχειας για να επιβιώνει έντιμα και νόμιμα ;;;;;
Αν το πρόσχημα είναι μια εκκλησία που μπαίνει μπροστά κάποιος πρέπει να μας προστατέψει από τις Ιερές και Άγιες αυθαιρεσίες.
Νικ. Παπ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου