Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Rhynchophorus ferrugineus

το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι … κοσμοπολίτικο, καμαρωτό και ακμαίο, μας ήρθε πριν 4 ή 5 χρόνια, από την Αφρική, ή μπορεί και από την Ισπανία ή την Ιταλία. Πέρασε από τα τελωνεία της χώρας και τις φυτοϋγειονομικές αρχές, σαν λαθρεπιβάτης κρυμμένος στα σπλάχνα του κανάριου φοίνικα (Phoenix canariensis) ή της χουρμαδιάς (Phoenix dactylifera).
…τότε που είχε πιάσει τον κόσμο η μανία να φυτεύει φοινικόδεντρα, τετράμετρα και πεντάμετρα, στα σπίτια, στις πλατείες, στις παραλίες, στα ξενοδοχεία, παντού. Θέλαμε … λέει να δώσουμε στα τοπία μας αφρικανικό χρώμα.
.. από τότε το σκαθάρι ροκανίζει ανενόχλητο την καρδιά των φοινίκων.
στην Πελοπόννησο, τη Ρόδο, την Αττική, τη Λέσβο, άλλες περιοχές, αλλά κυρίως την Κρήτη … χιλιάδες φοινικόδεντρα έχουν καταστραφεί
.. ιδιαίτερη προτίμηση του σκαθαριού ο κανάριος φοίνικας.
… δεν τη γλύτωσε ο φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii). O δικός μας αυτοφυής δηλαδή, .. του πατέρα της βοτανικής. Βρέθηκαν ήδη δύο προσβολές.
Απειλούνται πλέον σοβαρά οι αυτοφυείς συστάδες του φοίνικα, στην παραλία του Πρέβελη, στο Μαριδάκι του Αχεντριά, σε άλλες περιοχές περισσότερο ή λιγότερο γνωστές, αλλά κυρίως απειλείται το γνωστό φοινικόδασος του Βάϊ. Φαίνεται να είναι άμεσος και ορατός ο κίνδυνος αφανισμού του ντόπιου φοίνικα.
 
Βάι, βάι, βάι …. 
δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να χαθεί…
ήταν καλές οι σκέψεις και οι συσκέψεις… μέχρις εδώ.
Ακούστηκαν πάρα πολλά … για μηχανές θρυμματισμού, για μηχανές μικροκυμάτων, για βιολογική καταπολέμηση με εντομοπαθογόνους νηματώδεις, του είδους Steinernema carpocapsae, για φούρνους καύσης …

τα μερεμέτια .. και τα ημίμετρα… ήταν ανεπαρκή. κι’ …άνοιξαν την όρεξη για παιχνίδια κερδοσκοπίας … έπεσαν με τους κουβάδες τα συνθετικά εντομοκτόνα δηλητήρια, στα ήδη επιβαρυμένα εδάφη και τους υπόγειους υδροφορείς ..
… το σκαθάρι είναι επιβλαβής οργανισμός καραντίνας και οι διαχειριστικοί χειρισμοί είναι δεδομένοι ….
Αύριο οι ελεγκτές του FVO θα καταλογίσουν πρόστιμο στη χώρα μας για ανεπαρκή μέτρα.
η κατάσταση απαιτεί συνδυασμένο πρόγραμμα δράσης. δεν πρέπει να αφήσουμε ένα κομμάτι από τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της χώρας να αφανίζεται …
Νικ Παπ

1 σχόλιο:

  1. ΠΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΜΟΥ ...ΕΓΩ ΤΟΝ ΦΥΤΕΨΑ ...ΕΓΩ ΤΟΝ ΠΟΤΙΣΑ ..ΕΓΩ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ..ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ ΤΟ ΣΚΑΘΑΡΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΤΟΝ ΞΕΡΑΝΕ ...ΣΤΟ ΠΥΡ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟ...ΣΚΑΘΑΡΙ ΑΠ΄ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΣΑΙ...ΑΛΛΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΥΑΛΟ ...ΧΑΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΝΔΗΜΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΝΑ ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΟΛΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ...ΗΤΑΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΦΡΙΚΗ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ...ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΜΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ...ΑΣ ΤΟ ΑΦΗΝΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΤΕ .....ΠΑΕΙ Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΜΟΥ . ...!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή