Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Βαχός. Η ανάπτυξη (πράσινη ή νεφελώδης) και οι περιπέτειες του τοπίου



Το ξεκοιλιασμένο τοπίο, γεννά χαλαρότητα και ραθυμία της ψυχής.
Η αστραπή στο βάθος του ορίζοντα

έφερε τη μπόρα της βροχής, που χαμήλωσε τον ουρανό

















και έφερε την καταχνιά που ξεβάφει τα χρώματα της φύσης.



Γεννιέται αυθόρμητη ρομαντική διάθεση. Η ατμόσφαιρα πάγωσε. Η ανάσα μας καπνίζει.

Μπροστά μας τα μηχανήματα της ανάπτυξης που δεν έχουν πράσινο χρώμα.




Χαράζουν το βουνό και την ψυχή μας.





 
Η πυρκαγιά περασμένου καλοκαιριού άφησε πληγές. Η καταχνιά τα κάνει να φαίνονται πως καπνίζουν ακόμη ....

Οι κατσίκες της περιοχής "τέχνες κατεργάστηκαν" .. και γλυπτά πρίνων ...




ή νεκρές φυγούρες μικρών πεύκων που τόλμησαν να φυτρώσουν σε τέτοιο τοπίο ..



κάποια κολχικά έχουν το θράσος να ανθίσουν. Τα κολχικά είναι δηλητηριώδη φυτά. Όλα τα μέρη τους περιέχουν την κολχικίνη, που είναι δραστικό δηλητήριο. Με ένα τέτοιο δηλητήριο υποτίθεται ότι η Μήδεια σκότωσε τα παιδιά της στην Κολχίδα (γι' αυτό ονομάστηκαν και κολχικά). Το λουλούδι έχει και αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα (6 στήμονες) και θηλυκά (3 ύπερους).













την ίδια πλάκα έπαθε και ο κρόκος ο λείος (Crocus laevigatus). Ενδημικός Κρήτης, Κυκλάδων, Πελοποννήσου, Αττικής και νότιας Εύβοιας. Ποικιλόμορφος στο χρώμα και στο μέγεθος του. Η διαφορά του από τα κολχικά είναι ότι έχει μόνο 3 στήμονες.



κανείς τελικά δεν είναι αναμάρτητος, ούτε η σιωπή, ούτε η βροχή, ούτε η φύση που επιμένει να δημιουργεί σε καταδικασμένους τόπους.


Και η τραχεία πεύκη .... πως της ήρθε να φυτρώσει πάνω στο βράχο του ασβεστόλιθου, που χρειάζεται για να γίνουν τα τσιμέντα και τα άλλα αδρανή υλικά ....













Τα χρώματα και οι μυρωδιές του τοπίου δεν μας ψυλλιάζουν. Δεν μας βγαίνει να απολογηθούμε που αφήνουμε τον χρόνο να μας αποβλακώνει με πρόσχημα την ανάγκη της ανάπτυξης .
η ανάπτυξη τελικά έχει τα χρώματα της κεραζόζας. Όπως τα χρώματα των πολιτικών δυνάμεων που πασχίζουν για την ανάπτυξη του τόπου, ... πράσινη, ή κόκκινη, ή μπλέ, ή μαύρη, ή πορτοκαλί. Διάλεξε και πάρε.

Νικ Παπ

3 σχόλια:

  1. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ ...ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΧΑΡΑΖΟΥΝ....ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΒΑΘΕΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ " r " ΝΑ ΜΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ Η ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ " ΟΥ ΓΑΡ ΕΙΔΑΣΙ ΤΙ ΠΟΙΟΥΣΙ" !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΣΟΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ...ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΑ ΚΟΛΧΙΚΑ ...ΕΓΩ ΕΔΩ ΤΑ ΕΜΑΘΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ..ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ !!!
    ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ..ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!!...ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΚΟΛΧΙΚΑ !!ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή